Odrastanje u Drugom svjetskom ratu: Alija Bijavica (video)

Drugi svjetski rat u Mostaru, očima dječaka-skojevca: Za potrebe muzeja Holokausta, Alija Bijavica priča o svojim atmosferi u gradu, dogodovštinama mladih skojevaca i nekim bolnim sjećanjima. Klikom na sliku dole otvara se novi link na sajtu U.S. Holocaust Memorial Museum.

Izdvajamo:

O skojevskoj aktivnosti

“(…) onda smo se mi kao mladi ljudi, kao dječaci stavili u ulogu ilegalaca… mi smo bili napredna omladina… bila je stroga konsiprativnost. Jer mi smo znali, stariji su nas upućivali… Recimo za motore – Švabo ostavi motor da kupi nešto u trgovini. A mi dođemo brzo i onda zaustavimo dovod goriva. I on se ne sjeti odmah, on pali, pali, mi se sakrijemo pa se smijemo. Dok ne nadođe …”

“Mi smo pisali parole i razbijali sijalice. Znalo se čitave ulice bez javne rasvjete da ostanu… Radila je Partija, radio je narod, svi rodoljubi, građani. Pazite, u tome ratu, Mostar je zvan „Mala Moskva“… U Mostaru pred Drugi svjetski rat je bilo 18,000 stanovnika a 6,000 je učestvovalo ili s puškom u ruci ili kao ilegalci. Radila je skrivena štamparija. Nikad je neprijatelji nisu otkrili. Sedam je obješenih rodoljuba, 14 narodnih heroja.”

Vješanja na Musali…

“Dječja radoznalost. Ja sam gledao sa nekoliko mojih drugova, djece kao prave podijum, postavljaju vješala, kako stavljaju stolice… prva vješanja su bila (Palavestra Drage) i Rizikala Alice na Musali. Ja sam kao dijete, da ne bih bio na ulici (…) tata me dao kod jednoga Rusa fototehnika, zvao se Boris Engelhart. I jedan Švabo je donio snimak gdje mi je pokazivao da je slikao vješanje. Mislim da je taj snimak dospio u muzej…

Petero u Liska ulici obješenih nisam gledao. Roditelji mi zaprijetili da ne smijem ići tamo, jer je opasno. A ovo sam na Musali gledao od A do Ž.

To je bilo u toku dana. Svijet je prolazio, oni su pravili to, građevinski odrađivali i postavili i time se završilo sve. Sutra ujutro kad smo došli, već su bili visili. Prepoznao sam Alicu Rizikala jer sam se upravo igrao pred njegovom kućom. To su bili mladi ljudi, dvadesetak godina, ni toliko. Narod je reagovao kako je onda mogao reagovati, na taj način što je pojačan ilegalni rad. Osvanule su razne parole „Živio Staljin“, „Živio Sovjetski Savez“, „Živjela Crvena armija“, „Dolje fašisti“ i sl.”

Izvor: United States Holocaust Memorial Museum, Oral history interview with Alija Bijavica, Accession Number: 2007.504.2.26 | RG Number: RG-50.586.0026: https://collections.ushmm.org/search/catalog/irn44628

Povezani članci: