Sjećanja: Posjeta princa Charlesa Partizanskom spomen-groblju u Mostaru i sjećanja Miše Marića (1978.)

Nakon posjete Partizanskom večernji program za princa Charlesa vodio je Mišo Marić.

Oktobra 1978. godine princ Charles, tada britanski prestolonasljednik, posjetio je Jugoslaviju i tom prilikom obišao i Hercegovinu. U Mostar je došao 25. oktobra. U njegovoj pratnji bio je i neizostavni Fitzroy Maclean, koji je predvodio britansku vojnu misiju pri Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačkog pokreta, i jedan od najzaslužnijih za njegovo međunarodno priznanje.

“Njegovo kraljevstko visočanstvo princ Čarls razgledao je Partizanski spomenik na koji je položio buket cvijeća, kao i kulturno-istorijske spomenike Mostara. U čast princa Čarlsa i njegove pratnje Ivo Jerkić je priredio svečanu večeru u vili “Neretva”. A sutradan je princ Charles posjetio fabriku aviona “SOKO”.”

Nakon posjete Partizanskom, u vili “Neretva” uz večeru je priređen program “Mostarskih kiša”. Mišo Marić se prisjeća:

. s ansamblom “Mostarske Kiše” vodim program za princa Charlesa. Pored Charlesa sjedi UK ambasador s jedne, Ivo Jerkić član predsjedništva SRBiH s druge strane. Dalje, po protokolu. Preko puta Princa prevodilac. Sve što kažem, djeca otpjevaju, zgodna blonda prevede. Trebali pjevati tri pjesme, Princ želi bis. Nepripremljen, najavljujem kako mi šta padne napamet. Dvorska atmosfera.

Odjednom, vidim, smrknuo se ambasador, pratnja, naši. Shvatim da sam uprskao k’o ćuran. Pjevamo: “Republika”. Kud ću republiku budućem kralju, kukala mi majka. U refrenu, djeca plješću rukicama. Uhvatim mu pogled pa ga očima molim da se priključi. Prihvati. Svi prihvatiše. I tako naguramo 19 pjesama. Poslije zovu na sprat, želi da me upozna. Odem. Smješka se, rukuje, zahvaljuje. Tu ćemo nešto i popiti. Odmah se svalim u fotelju. Oni okolo opet se namrgode. Kažem mu kako sam nadrljao jer sam dvaput kršio protokol. Ljubazno se smješka, veli kako veoma poštuje SFRJ, a da ne zamjera što sam sjeo prije njega.

– Ja sam cijelo vrijeme sjedio, a vi stajali, umorniji ste.

Prenesem mu pozdrave djevojčica sretnih što su upoznale pravog princa.

– Sreća je obostrana, upoznao sam prave djevojčice – džentlmenski uzvraća. Pa priča kako je oduševljen Mostarom. Kako tako lijep grad dugo nije vidio… Stari most i Stari grad, boja rijeke, neba, Partizanski spomenik, brda okolo – sve ga oduševilo… “ (Izvor: tačno.net)

Nakon Mostara, princ Charles je otputovao do, danas nepostojećeg, spomenika na Makljenu i u Jablanicu, mjesto Bitke na Neretvi.

O posjeti je snimljen jedan kratki video i zabilježen članak.

FOTO GALERIJA (na osnovu videa):

Princ Charles odaje počast palim borcima Mostara i okoline prilikom posjete Partizanskom spomen groblju u Mostaru 1978. godine

izvor: list “Sloboda” o posjeti princa Charles 25.10.1978. Mostaru.