Odrastanje u Drugom svjetskom ratu: Karlo Drago Miletić (video)

Za potrebe muzeja Holokausta, mostarski istoriograf Karlo Drago Miletić priča o svojim ratnim i posljeratnim sjećanjima, događajima kojima je prisustvovao kao dijete ili koje su mu drugi ispričali. Od velike zanimljivosti je njegovo dirljivo sjećanje o pogibiji najboljeg druga, palog borca Ekrema Ćurića.

Pogledajte cijeli video:

Izvor: United States Holocaust Memorial Museum, Oral history interview with Karlo Drago Miletić (in BSC), Accession Number: 2007.504.2.5 | RG Number: RG-50.586.0005. https://collections.ushmm.org/search/catalog/irn44601

Izdvajamo:

“Mog najboljeg druga su objesili na Musali… Ekra, stariji godinu dana samo od mene. I prije nego što su njega objesili (u Liska ulici), na Musali su objesili dvojicu. A kad smo išli iz Gimnazije, on kaže: “Hajde, Drago, da vidimo obješene”. – “Nemoj bogati da idemo da gledamo. Ne volim vidjeti to”. “Hajde”, kaže. Došli smo do mosta i kad smo vidjeli da se svijet okupio oko obješenih, onda se i on okrenuo. Otišli smo do Gimnazije i sjeli. On je ruke ovako držao (Karlo Drago pokazuje kako se uhvatio za glavu, prim.a.), kažem ja – “šta je Ekra?” Kaže – “Mislim se ko je slijedeći, ti ili ja.”

“Nije prošlo ni nekoliko mjeseci, baba stara, od mog zeta majka, dolazi rano ujutro i kaže: “Ko je ono obješen? Ja nisam znala pa sam naletila na njih, pa me zatjerao ovaj što ih čuva”. Jutro, rano. Ja izletih trideset metara od moje kuće, nismo ništa čuli. Pet obješenih, prvi Ekra…Ustaše su uživale u tome da se gledaju oni. Bio je i plakat, pisao je ko je obješen i zašto… Meni je to užasno bilo… to je ‘43. godina.”

GALERIJA:

Pet obješenih talaca i spomenik podignut nakon rata kod Bulevara i Liska ulice. Ekrem Ćurić je na vješalima prvi s lijeva.

Povezani članci: