Dylan Dog na Partizanskom: spomenik u stripu

Zavirili smo na sajt Udruge MoStrip i pronašli tri postera “smještena” na Partizanskom spomen-groblju. To je zaintrigrialo našu maštu te smo zamolili tim koji vodi festival “MoStrip Vikend” za razgovor. Na kraju svega postali smo fanovi. Evo zašto.

Od kada postoje udruga i festival “MoStrip”?

Udruga „MoStrip“ je osnovana krajem 2015. godine, a od 2016. organizujemo festival jednom godišnje. S obzirom da volimo stripove i da smo godinama obilazili druge strip festivale, logičan slijed je bio da kao udruga probamo organizirati strip festival u Mostaru. To je na kraju ispao pun pogodak.

Krenuli smo dosta skromno, s obzirom da se radilo o velikom novitetu. U početku je teže bilo doći do sponzora, ali s godinama mnogi su prepoznali potencijal, tako da je „Mostarski strip vikend“ postao jedna od jačih manifestacija u Mostaru, a MoStrip prepoznatljiv brend, kako u Mostaru, tako i u BIH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji … Samo za uporedbu: prvi mostarski strip vikend imao je četiri gostujuća autora (strip crtača), a sad već brojimo između 25 i 30 iz čitave Europe. Trudimo se da svake godine pozovemo i 10-15 crtača da gostuju po prvi put na festivalu. Do sada smo imali goste iz devet različitih zemalja, i kroz sve festivale ukupno je prošlo preko 100 gostiju.

Kakvi događaji i aktivnosti su obično planirani za vrijeme festivala? Koliko je popularan strip danas kao oblik umjetnosti?

Svaka godine festival se organizuje u prostorijama Hrvatskog Doma “Herceg Stjepan Kosača”. Što se tiče aktivnosti, tu već imamo “pobjedničku formu” – izložbe gostujućih autora, izložbe radova polaznika radionice, info-pult sa promo-materijalima MoStripa, Burza stripova, crtanje i autogrami gostujućih autora, tribine… Najmlađi se mogu družiti i slikati sa maskotom festivala MoStarkom … a poslije svega – afterparty!

Na festival zaista dolazi veliki broj posjetilaca svih uzrasta… Posjećenost je bila fantastična već od prvog Mostarskog strip vikenda, čime smo bili oduševljeni i pozitivno iznenađeni. To što već godinama organizujemo radionice stripa za djecu sigurno je doprinijelo popularnosti stripa u Mostaru, kao i samog festivala. A prema podacima iz “Kosače”, jedna smo od najposjećenijih manifestacija koja se organizira u njihovim prostorijama, i posjećenost raste iz godine u godinu.

Svake godine izdajete promotivne plakate sa junacima stripa na poznatim atrakcijama Mostara i okoline. Tako je našu pažnju privuklo nekoliko „smještenih“ na Partizansko spomen-groblje. Možete li nam reći više o tome? Za početak, koliko različitih promotivnih plakata proizvedete? I kako birate lokacije i junake koji ih „posjećuju“?

Nemamo unaprijed određen broj plakata za festival, odnosno broj plakata svake godine zavisi od ukupnog broja strip crtača koji po prvi put gostuju te godine. Može da bude pet do 20 različitih plakata. Svaki novi gostujući autor uradi ilustraciju sa motivom Mostara ili Hercegovine i mi to pretvorimo u plakat. Crtače podržimo tako što im pošaljemo slike različitih znamenitosti i oni izaberu one koje su im najzanimljivije i strip junaka kojeg će staviti na ilustraciju. Taj proces je poduži i obično traje 3-4 mjeseca. Osim toga, to je grupni poduhvat: strip crtač nacrta ilustraciju, kolorista je oboji, a dizajner sve to posloži i napravi plakat i obavi neophodne pripreme za majice. Partizansko je jedan od simbola Mostara tako da je logično da ćemo raditi plakate na tom mjestu.

Do sada su Partizansko “posjetili” Dylan Dog, zombi, a ima i scena sa dvoje mladih… Sudeći po odabiru tematike i “gostiju” iz svijeta stripa, Partizansko prije svega inspiriše na misteriju i natprirodno, a našao se jedan na temu opuštenog i sretnog djetinjstva. Da li vam je poznato koji strip junak ili junaci bi mogli biti sljedeći? Jesu li moguće i drugačije varijante doživljaja Partizanskog?

Ko bi bio sljedeći još se ne zna. Svi plakati će biti objavljeni na našoj Facebook stranici MoStrip, kao i na Instagramu, pratite nas i uskoro ćete saznati!

Inače, do sada smo imali tri plakata sa motivima Partizanskog koje su uradili Zoran Herceg (BiH), Marco Mastarazzo (Italija) i Giorgio Pontrelli (Italija). To je jedna od stvari zbog čega volimo stripove. Svi doživljavaju i vide na neki svoj način šta i kako bi trebalo predstaviti na plakatima. Postoji li i drugačija varijanta doživljaja Partizanskog? Sigurno da postoji. Vidjet ćemo to na nekim od plakata u budućnosti.

2019:

crtač: Marco Mastrazzo. Izvor: mostrip.ba.

2020:

crtač: Zoran Herceg. Izvor: mostrip.ba.

2023:

crtač: Giorgio Pontrelli. Izvor: mostrip.ba.

Ako možete da birate, kojeg junaka biste najviše voljeli oslikati na Partizanskom? Ko bi bio najprikladniji?

Teško pitanje. Ako bismo išli na simbole borbe to bi mogli skoro svi strip junaci, pogotovu iz Bonelli škole (Zagor, Blek, Mark, Tex …). Ako bi motiv bila misterija tu nekako više odgovara Martin Mystère. Dylan i Dampyr iz nekih drugih razloga. Sve zavisi iz koje se perspektive gleda.

Koji mostarski motivi su inače najpopularniji u vašem radu ili na radionicama (Stari most, pretpostavljamo, još nešto…)?  Šta najviše voli da vidi publika? Na koji način i Partizansko spomen-groblje, zajedno sa drugim spomenicima i znamenitostima Mostara, može biti uključeno u radionice?

Zaista, najveća atrakcija u Mostaru je Stari most. On je daleko najpopularniji, tako da se većina gostiju na festivalu odluči da crtaju plakate sa Starim mostom. Dosta posjetitelja bude iz Mostara, i većina njih voli sve što je vezano za Mostar. Najbitnije im je da se radi o nekoj znamenitosti iz Mostara, a manje o kojoj znamenitosti.

Kad su pitanju strip radionice, njih radimo, inače, tokom cijele godine, za mlade koji žele da nauče crtati, ili usavršiti se. Prije par dana smo završili radionice „Superjunaci zajedničke budućnosti Mostara – SuperMo“, a trenutno još radimo na “Edukacijske strip radionice”. Pravimo radionice za različite uzraste, od 10 do 30 godina.

Moguće je napraviti radionice gdje bi se radili spomenici i znamenitosti Mostara. Možda bi bilo još bolje raspisati javni poziv gdje bi se crtali spomenici ili znamenitosti Mostara ili konkretno Partizansko kao tema. Siguran sam da bi tu bilo fantastičnih radova, pošto bi mogli crtati ljudi iz cijelog svijeta koji bi prikazali Partizansko svako na neki svoj način.

Lijepo rečeno i – vjetar u leđa! Samo da dodamo da s nestrpljenjem iščekujemo nova ostvarenja – nove gostujuće strip-junake i nove interpretacije Partizanskog, koji je, kroz oči umjetnika, i sam postao jedan od junaka MoStripa.

PRILOZI:

Crteži sa plakata su završili i na majicama:

Majice MoStrip se rade u promotivne svrhe i mogu se kupiti samo za vrijeme festivala.

Izvor: mostrip.ba.

Pored Partizanskog, i Spomenik ilegalcu se pojavio na plakatima (2022.):

crtač: Kostja Ribnik. Izvor: mostrip.ba.