Mostarski skojevci: Fotografije iz arhiva porodice Šestić

Objavljene po prvi put – fotografije palog borca Salke Šestića i drugih mostarskih skojevaca iz arhive porodice Šestić.

Zahvaljujemo najtoplije porodici Šestić na ustupljenim fotografijama.

mostarski skojevac Salko Šestić, u parku. Fotografija: Arhiv porodice Šestić.

Razred Salke Šestića oko 1930. Budući borac i ilegalac Salko Šestić je u sredini, osmi s lijeva, u košulji sa bijelom kragnom i tamnoj jakni. Budući skojevac Miralem Ribica je prvi s lijeva (sjedi). Fotografija: Arhiv porodice Šestić.

Salko Šestić i mlađi brat Safet, u parku kraj trga Musala. Fotografija: Arhiv porodice Šestić.

Pročitajte razgovor sa Safetom Šestićem ovdje (7. septembar 2023).

Terasa Banje. S lijeva na desno: Miralem Ribica, Muhamed Drače, Kemal Ćemalović i Salko Šestić. U pozadini je Mithat Ribica – Mita (brat od Miralema). Fotografija: Arhiv porodice Šestić.

S lijeva na desno Muhamed Drače, Miralem Ribica i Salko Šestić. Na uzdaničkoj zabavi u Mostaru 20.1.1940. Fotografija: Arhiv porodice Šestić.

S lijeva na desno – stoje: nepoznati, Zaim Memić, Salko Šestić, Mustafa Drače – Drina. Čuče: Nusret Seferović, Miralem Ribica, i izvesni Zuca. Fotografija: Arhiv porodice Šestić.

S lijeva na desno: Muhamed Drače, Salko Šestić, Enver Ćatić i Miralem Ribica. Enver je u uniformi stare jugoslovenske vojske. Snimljeno oko 1940. Fotografija: Arhiv porodice Šestić.

Rada Ostojić i Salko Šestić. Fotografija: Arhiv porodice Šestić.

Salko Šestić i Nusret Seferović, skojevci. Nusret Seferović je stariji brat publiciste i novinara Mensura Seferovića. Nusret je nakon rata bio jugoslovenski diplomata. Fotografija: Arhiv porodice Šestić.

Fatima Ćišić i Salko Šestić, drugovi. Fotografija: Arhiv porodice Šestić.

mostarski skojevac Salko Šestić kao đak. Fotografija: Arhiv porodice Šestić.

Na grobu mostarskog skojevca Salke Šestića, nakon sahrane koju je obavila policija. Salkina i Safetova sestra Zuhra Šestić stoji skroz desno. Arhiv porodice Šestić.

Pogledajte više fotografija na profilu borca Salke Šestića.

Čitajte naše članke, posjetite naš blog.