O nadimcima i konspirativnim imenima mostarskih ilegalaca

Mostarski ilegalci i borci Mostarskog bataljona često su dobijali dodatna imena u konspirativne svrhe. U mnogim slučajevima ilegalnih radnika nije bilo šire poznato ko stoji iza nekog imena.

Primjer tome je slučaj narodnog heroja Ljube Brešana koji je djelovao pod ilegalnim imenom Feđa:

Ljubo Brešan … cijelo vrijeme je bio ilegalni radnik u Mostaru, u početku kao radnik a kasnije kao glavni organizator, jer je bio sekretar Komiteta. Sve je išlo preko njega. On je jedini znao sve, a drugi su znali samo onoliko koliko im je trebalo jer je na taj način nastojao zaštiti ljude. Njega je izdao u jednoj raciji ipak jedan od prvih njegovih saradnika. Neprijatelj je došao do podatka samo da je Feđa sekretar partije, ali nisu nikako znali ko je Feđa. Kad je on to odao, nisu mu vjerovali. Jer je za njih Feđa, odnosno Ljubo Brešan, bio dobar Hrvat, svirao je u Hrvatskoj glazbi. Otac mu je bio u Kraljevini Jugoslaviji podoficir, tako…  Sve su to oni znali o njemu i nisu vjerovali kad je on rekao da je Ljubo Brešan Feđa. Uhapsili su ga i 15-20 dana su ga toliko izmrcvarili, mučili da oda ko su članovi partije, ko je u rukovodstvu i tako to. Ne samo da nije odao ni jedno ime, nije ni progovorio ništa. Cijelo vrijeme mučenja nije ni jednu riječ izustio. Jedno jutro odveli su njih 4-5 iz zatvora, između ostalog sa njim i toga koji ga je izdao, u Mostarsko blato, i tamo je strijeljan avgusta 43. godine.” Izvor: dokumentarac Gorana Karanovića “Nije sloboda sa neba pala“.

Primjeri konspirativnih imena mostarskih ilegalaca i boraca u Bataljonu:

Nadimci, s druge strane, bili su više nalik imenu a za neke nadimke je poznato da su bili u upotrebi prije rata, te se ne smatraju konspirativnim. Primjeri:

Prilog – članak o konspirativnom djelovanju mostarskih ilegalaca i nadimcima kojima su se služili (izvor: Sloboda):

Pogledaj dokumentarac Gorana Karanovića “Nije sloboda sa neba pala”: