Partizansko.info – Novi sajt o Partizanskom spomen-groblju i palim borcima Mostara i okoline

29. maj 2023. Partizansko.info je spreman i testiran od pojedinaca.

1. Juni 2023. Partizansko.info je pušten u svijet uz pomoć društvenih medija: CIDOM, blogera Aida Čizmića, lista Nova Sloboda :

Objavljen je sajt partizansko.info i može se pronaći na adresi: https://partizansko.info

Ovaj informativni sajt je nastao kao inicijativa poštovalaca Partizanskog spomen-groblja u Mostaru u želji da se sakupe podaci o palim borcima i Partizanskom na jednom mjestu, te tako sačuvaju od zaborava.

Web sajt je napravljen kao pretraživač biografija. Pali borci se mogu tražiti pojedinačno i grupno, po pripadnosti nekoj grupaciji (recimo, đaci), događaju (Sutjeska) ili mjestu ili vremenu pogibije (1941. godina itd). Pored biografija, ponuđeni su foto i video šetnje po Partizanskom, stranice o simbolici, istorijatu i umjetničkoj vrijednosti Partizanskog kao spomenika, o arhitekti Bogdanu Bogdanoviću, klesarima i sa drugim sadržajem.

Za sada je sakupljene i obrađene 632 biografije, prema prvobitnom spisku iz 1980. godine. Pisane su u činjeničnom stilu, koji je zastupljen u korištenim izvorima – knjigama, monografijama i člancima koje su pisali sami učesnici događaja, te materijalima uglavnom izdanim do 90.-tih godina XX vijeka. Takođe su prikupljene fotografije više desetina boraca, kao i slike spomen-ploča i druge dokumentacije.

Partizansko spomen-groblje je prepuno fascinantnih priča koje vrijedi ispričati i na koje vrijedi podsjetiti čitaoce. Radi se o važnim događajima iz istorije Mostara, kao i pričama o opštim ljudskim vrijednostima – drugarstvu, solidarnosti, upornosti, požrtvovanosti i junaštvu, te stradanju i borbi u vremenu koje je bilo teško za cijeli svijet.

Te priče otkrivaju da na Partizanskom svoje spomen-ploče imaju i civili – antifašisti nastradali u koncentracionim logorima, tek stasali mladići regrutovani po oslobođenju Mostara, koji će poginuti u završnim operacijama za oslobođenje, da je Stara gimnazija dala preko 50 đaka i profesora u NOB i slično. Tu su i brojne druge priče, poput: Mostarski piloti, Mostarski medicinari, Boračke porodice, Pogibija profesora Gimnazije i njegova dva đaka na Sutjesci, Mostarke u logorima, Radojka Raca Gnjatić Ivanišević – “Junakinja sa naslovnice”, … i brojne druge biografije koje su za početak obrađeneu rubrikama (ne)ispričano sa Partizanskog, Tragom (pred)ratnih fotografija i Izdvajamo.

Ovaj projekat je tek na početku, odnosno u planu je da se nastavi sa sakupljanjem novih podataka, slika i dokumentacije, kao i porodičnih priča.

Sa sajta pozivaju posjetioce na saradnju, uz nadu da će s vremenom početi i sami da šalju dodatnu informaciju. Rado će se nadopunjavati biografije palih boraca na osnovu porodičnih podataka. Stoga bi bilo dobro pozvati i vaše čitaoce da nam šalju materijal, ukoliko im se ova inicijativa dopadne, saopšteno je iz redakcije partizansko.info.

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)