Arhiv Karla Drage Miletića: Mostarski skojevci

U Arhivu Karla Drage Miletića našao se niz fotografija mostarskih skojevaca koje je godinama sakupljao od porodica ili dobijao na čuvanje za potrebe arhiva. Fotografije uslikane u periodu od 1938-1942. godine prikazuju omladince na kampovanju i plažama u Mostaru na Neretvi.

Skauti, pred polazak na kampovanje. Među skautima su se često angažovali novi skojevci i širile ideje revolucije. Izvor: članak Miše Marića “Tango rata”.

Gitare su svirali Hamda Brkić i Rifat Pavlović, ime harmonikaša na slici nam nije poznato, a jedna popularna pjesma je bila “Tango rata”, čiji su tekst i muziku napisali sami skojevci, vjerovatno više njih. Izvor: Mišo Marić, “Tango rata”.

Skauti na kampovanju. Na fotografiji su pali borci Mustafa Mujo Balić (Jasenovac 1945.) i Predrag Škrobić (Sutjeska 1943.) Na slici je i Mujina sestra Mirzija.

Skauti na proslavi. Skroz desno je Mustafa Mujo Balić.

Ribolovci – na fotografiji je pali borac Ludvig Luče Kujundžić (sjedi lijevo).

Među omladincima su i budući pali borci sa Partizanskog spomen-groblja: 1. (pretpostavlja se – Muhamed) Zagorčić, poginuo na Sutjesci; 4. Atif Đukić Beli, poginuo kao ranjenik prilikom četničkog napada na bolnicu u selu Grušča; 5. Mirzo Balić, ubijen u Jasenovcu 1945.

Na plaži ispod Starog mosta. Stoje: Lijevo (Mihajlo) Popović, ubijen prilikom napada na kuću Gojka Vukovića (“prva bomba u Mostaru”); u sredini Dragi Ćišić, referent saniteta u Bataljonu, poginuo 1945.

Na gornjoj fotografiji je skojevka Kevsera Tikvina, sestre Mirze i Mustafe Balića, Mirzija i Silva. Dječak u sredini je njihov najmlađi brat, buduća poznata “mostarska lasta” Emir Balić.

Mostarski omladinci na kupanju 1942. godine. Skojevka Kevsera Tikvina je u gornjem redu, druga s desne strane.

Fotografije prikupio:

Karlo Drago Miletić (1928-2020), historiograf i hroničar

Mlađi brat Paule Pave Miletić (1922. Mostar – 1943. Sutjeska), kao omladinac sa cjelokupnom porodicom je učestvovao u antifašističkom pokretu. Od rane mladosti je zavolio istoriju, te je prikupljao razne fotografije, napise i dokumente vezane za Mostar. Objavljivao je radove u listovima „Sloboda“, „Oslobođenje“, kao i u časopisima „Most“ i „Hercegovina“. Za svoj rad primio je mnoga priznanja. Njegova bogata arhiva je dobrim dijelom postradala u posljednjem ratu.

Karlo Drago Miletić po povratku u izgorjeli i opustošeni stan pregledava i razvrstava ono što je ostalo od njegove velike dokumentacione građe. (Fotografija Ćire Raiča). Izvor: “Mostar moj grad VI”.

Zahvaljujemo Gordani Miletić-Buzaljko na ustupljenom materijalu.

Čitajte naše članke, posjetite naš blog.