Foto-esej: Planinarenje kurirskim stazama – partizanski marš (1980.)

Nekadašnji kurir Mostarskog bataljona Hilmija Mrgan vodio je grupe đaka na partizanski marš do sela Dobrč u Podveležju, prve stanice preko koje su Mostarci skoro 40 godina ranije odlazili u partizane. Nakon ovog uzbudljivog događaja đaci su Hilmiji poklonili foto-album za uspomenu.

Prema sjećanjima nekadašnjeg kurira Pavla Neimarevića, za vrijeme rata kuriri “najčešće su iz grada izlazili pravcem: iz Ulice Bjelušine (između Starog bjelušinskog i Novog pravoslavnog groblja), pa između brda Stolac i Gostine šume prema selu Dobrč, onda ispod planine Velež, preko prevoja zvanog Brasina, kroz Zijemaljsku šumu i Zijemaljsko polje do sela Zijemlja i, dalje, do Boračkog jezera, gde je bilo sedište Štaba partizanskog bataljona. Bilo je i drugih pravaca izlaska iz grada, sa Mazoljica ili sa Luke, ali je opisani pravac bio najsigurniji.”

GALERIJA:

Izvor: Arhiv porodice Mrgan Đikić. Zahvaljujemo na ustupljenom materijalu.

Hilmija Mrgan (1926.-1990.), rođen u Mostaru, šegrt početkom Drugog svjetskog rata, član SKOJ-a od 1941, od 1943. u Bataljonu. Kurir. Brat palog borca Asima Mrgana.

POVEZANI ČLANCI: