Sjećanja: Obnova Partizanskog spomen-groblja 2018. godine

Obnova obavljena 2018. godine uključivala je temeljito čišćenje spomenika od grafita, radove na rekonstrukciji i ornamentici, instaliranje rasvjete i video nadzora, te uređenje zelenih površina.

Na najvećoj obnovi Partizanskog spomen kompleksa 2018. godine radili su radnici slijedećih preduzeća iz Mostara:

  • “JP Parkovi” – na uređenju zelenih površina i okruženja spomenika
  • “Građevinar Fajić” – na rekonstrukciji samog spomenika, kamene ornamentike, uklanjanju grafita mlazevima vode i kiseline
  • “Dema&S” – na instaliranju rasvjete i video nadzora, te potrebnih elektro instalacija.

U proces obnove su bili uključeni Udruženje “Mostarski krug”, Centar za mir, a takođe je bio angažovan Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja, na čijem čelu se nalazio Sergej Sergio Šotrić.

Iz jednog članka na klix.ba saznajemo da je 2018. godine Partizansko spomen-groblje nakon 13 godina ušlo “u budžet Grada Mostara, koji je za ovu godinu obezbijedio je trideset hiljada KM za održavanje spomenika, čišćenje i uređenje zelenih površina”. Nešto ranije je bila postavljena i kućica za zaštitara, te video nadzor na ulaznom dijelu objekta. Oštećenja spomen-ploča su bila velika te je napravljeno 350 novih.

Popravke kaldrme:

Sanacije vodovoda i rasvjete:

Uklanjanje grafita:

Zaštitari:

Bijeli spomenik ponovo niče:

izvor: Partizansko spomen-groblje Mostar blogspot. U članku su korištene fotografije klix.ba i sa facebook stranice Sergija Šotrića. Slikano 5.4. – 1.5.2018.

Povezani članci:

Hronologija: Kako se gradilo Partizansko spomen-groblje.

Hronologija: Kako je bilo na otvaranju Partizanskog spomen-groblja 25.9.1965.

Sjećanja: Stanje i obnova spomenika iz 2000. godine.

Sjećanja: obnova Partizanskog spomen-groblja 2005. godine.