Zukino hodočašće na Partizanskom spomeniku (1975.)

U jednoj od posljednjih scena TV putopisa “Hodočašća” u Mostaru, Zuko Džumhur posjećuje Partizansko spomen-groblje i odaje poštu palim borcima.

Kamera prikazuje Zuku dok se penje po stazi popločanoj neretvanskim kamenom, uz horsku izvedbu “Bilećanke”. Zatim se čuje i Zukin glas:

“Po planinama, padinama, klancima, po poljima, rijekama i šumama, po kršu i vrletima Hercegovine i Jugoslavije, i Mostarci će u krvi i životima dati svoj obol za oslobođenje zemlje.

Iz svojih njedara, Mostar će u narodnoj borbi za slobodu darivati najdragocjeniji dar, svoju slavnu vojsku, Mostarski bataljon.

A nakon polaganja buketa, putopisac se okreće gradu, i ne gledajući u kameru, veli:

Na vrelu bratstva, oprasmo očiju vid,

i više mi nismo slijepi,

oprasmo i mrlje i krv, i grijeh i stid,

i sad smo ko bogovi lijepi.”

Nekoliko godina kasnije, zabilježene su i ove njegove riječi:

Svojim borcima koji su dali živote za ljepšu budućnost Mostar se zahvaljuje Partizanskim spomenikom, najljepšim te vrste u zemlji koji će uvijek – i današnje i buduće naraštaje – podsjećati na svetu žrtvu neustrašivih junaka… Od Hajrudinovih vremena do dana današnjeg nije bilo u Mostaru veličanstvenijeg zdanja od ovog spomenika palim partizanima”. (1982.) Izvor: Mišo Marić, “Nećemo stati”, 2011.

Pogledajte cijeli film “Hodočašća – Mostar” (1975.): https://vimeo.com/852098873. Scene na Partizanskom spomen-groblju se javljaju u 24-25. minuti.