Spomen-ploča palim željezničarima Mostara

Spomen-ploča palim željezničarima Mostara nalazila se od 1955. na vanjskom zidu jedne zgrade u blizini nekadašnje Ložionice, sada odmah iza zgrade Ledare, desno, u pravcu Centra 2. Stara ploča je zbog ratnih dejstava, ali i zuba vremena, bila skoro uništena i nečitljiva. Aprila 2016. godine, Uprava ŽTP je izradila novu ploču, sa sličnim tekstom i imenima sa stare ploče.

Stari tekst na ploči glasi:

„Palim borcima i žrtvama fašističkog terora iz perioda Narodnooslobodilačkog rata, koji svoje živote nesebično žrtvovaše za slobodu naših naroda i njen dalji procvat, podižemo ovu

Spomen ploču

u znak dužne pošte i zahvalnosti. Njihovi svijetli primjeri vječno će nas potsjećati na veliko djelo i napajati nas snagom istinskog rodoljublja i pregalaštva“.

Na ploči su dalje nevedena imena aktivnih boraca Narodnooslobodilačkog rata (među njima i narodni heroj Ljubo Brešan, Jusuf Hadžiomerović, Dušan Čulajević, Hasan Oručević, Avdo Krpo i Miloš Raco) kao i imena civilnih žrtava fašističkog terora, a ispod stoji:

“Neka je vječna slava palim borcima i žrtvama fašističkog terora.

NOR Mostar

1955.g.

Radnici željezničke ložione i radione“.

Izvori:

Sitan znamen: Ploča na stambenoj zgradi kod ložione – Na granici sjećanja (blogger.ba) (20180912);

Zaboravljeno – Spomen ploča željezničarima stradalim u Drugom svjetskom ratu – Na granici sjećanja (blogger.ba) (20150511) Fotografije: Kristijan Akmadžić, Ismail Braco Čampara.

Zahvaljujemo CIDOM-u na ustupljenom materijalu.