Roditelji palih boraca Mostara: Dušan Knežić (1881-1951), fotograf

Mostarski fotograf Dušan Knežić (1881.-1950.) izgubio je dva sina u NOB-u, Luku i Dragu. Njihove spomen-ploče su postavljene na Partizanskom spomen-groblju 1965. godine, a jedna ulica u Mostaru nosi ime “Braća Knežić”.

Dušan Knežić, fotograf iz Mostara, rođen je 1881. g. Pohađao je fotografski zanat kod poznatog fotografa Antona Zimole, kod koga je izvjesno vrijeme i radio. No, ubrzo je u ortakluku s Vlajom Cesarom otvorio fotografsku radnju koju su zajedno vodili od 1910. do 1918. g. Nakon toga otvario je samostalnu fotografsku radnju pod nazivom „Danica”, a koja je bila smještena kod današnje zgrade mostarskog Pozorišta. Njegova dva sina Dragoljub (1922-1942.) i Luka (1912-1943.) učestvovali su u pokretu otpora i izgubili živote u partizanskim redovima. Dušan Knežić je umro 1950.g. Izvor: CIDOM.

Na žalost, nije sačuvano puno radova fotografa Dušana Knežića. Javnosti je najpoznatiji njegov autoportret s kojim je osvojio prvu nagradu Europe na fotografskom konkursu u Briselu 1913. g.

U brošuri “Partizanski spomenik u Mostaru” (1980.) uočene su fotografije njegovih sinova Drage i Luke. Iako fotografije nisu najbolje kvalitete, primijećuje se očeva umjetnička ruka i njegova igra sa sjenom, te pretpostavljamo da ih je zaista napravio Dušan Knežić.

Stariji sin Luka je takođe bio fotograf. Poznato je da je napravio niz fotografija Mostarskog bataljona (“sačuvano je desetak iz 1942. godine”), ali njegov fond nije bio identifikovan do kraja. 

Jedna ulica u Mostaru je nazvana po braći Knežić.

Braća Knežići, Drago (lijevo) i Luka (desno). Fotografije boraca iz brošure “Partizanski spomenik u Mostaru”.

Fotografije spomen-ploča: S. Demirović (2018.)

list “Sloboda”, članak o Ulici braće Knežića.

GALERIJA:

Dušan Knežić i supruga Zorka; Dušan Knežić i možda Vlajo Cesar ispred fotoradnje. Arhiv: K.D. Miletić. Zahvaljujemo Gordani Miletić-Buzaljko na ustupljenim fotografijama.

Slika gore: Dušan Knežić, fotograf, autoportret. Slike dole: dvije sačuvane fotografije Luke Knežića iz vremena prije Prvog svjetskog rata. Na slici desno je Dušanova supruga Zorka Knežić. Izvori: Oficir, Dama.

Mapa: google.

Čitajte naše članke, posjetite naš blog.