Rizikalo i Palavestra, za života

Mnogim je poznat spomenik na Musali u Mostaru podignut dvojici omladinaca obješenih 1943. godine, kao i njihova fotografija neposredno nakon egzekucije – često prva asocijacija na dva borca… Zato su nas neizmjerno obradovale fotografije Drage i Alije za života – onako kako bi ih trebalo upamtiti.

Pali borci, za života:

Alija Rizikalo

Mladić kojem je Avdo Humo rekao da je “hrabar, ima junačko srce “. Sjećajući se susreta sa Alicom u Mostaru, Humo je kasnije zabilježio: “To dječačko krhko tijelo nosilo je u sebi velike ljudske vrline koje ovakvi istorijski trenuci razbuktavaju, stvarajući od ljudi heroje. 

Izvor: porodični arhiv. Spomen-ploča: S. Demirović. (2018)

Drago Palavestra

Đak Gimnazije u Mostaru, tek par mjeseci pred smrt je napunio 18 godina.

Izvor: slika lijevo: “75 godina Gimnazije u Mostaru”. Zahvaljujemo Gordani Miletić-Buzaljko na ustupljenom materijalu. U sredini: Drago sa poznate fotografije tri skojevca na mostu. Spomen-ploča: S. Demirović. (2018)

Iz zapisa Karla Drage Miletića: “15.jula 1943.g. na trgu Musala (Trg Republike) obješeni su omladinci Drago Palavestra i Alica Rizikalo, koji su uhapšeni u toku racije 11. jula. Obješeni su u noći. Policajci NDH koji su prisustvovali vješanju, kasnije su na saslušanju izjavili, da je (Drago) na pitanje jednog krvnika, očito upućeno ironično, a vješanju su prisustvovali Nijemci, odgovorio. “Želio bih da na banderama od Mostara do Berlina vise Nijemci”. Obadvojica su do posljednjeg dana uzvikivali poklike “Živila KPJ”, “Živio SSSR”.

O hrabrom držanju Drage i Alije govorilo se godinama nakon rata. Po njima su nazvane dvije ulice u Mostaru.

Spomenik na Musali i ratne fotografije koje su se urezale u sjećanje Mostaraca:

U toku je naša kampanja partizansko.info prepoznavanja boraca na starim fotografijama, objavljenim u brošuri “Partizanski spomenik u Mostaru” – ako prepoznajte neko novo lice, pišite nam.

Čitajte naše članke, posjetite naš blog.