Iz stare štampe: prva priredba Abraševića (1. maj 1926.)

Bio je prvi maj. Vlasti su odobrile izlazak Društva. Sve je bilo spremno. Sala Radničkog doma naveče je prepuna. Ljudi se guraju pred kapijom da dobiju ulaznicu. Plaćaju i po skuplje pare da vide prvu predstavu svoga Društva.

Kad se zavjesa digla, salom se razlijegao buran aplauz. Diletanti su počeli svojom prvom aktovkom. Bio je to komad – jednočinka “Prvi maj”. Autor nepoznat. Neki Mostarac svakako. Ali ni onda, ni poslije niko nije saznao ko je bio autor ovog malog dramskog ostvarenja koje ej prvi put prešlo preko “Abraševićeve” scene. Neko je pisao, a oduševljeni diletanti-amateri su izvodili komad ove sadržine:

Revolucionar je izašao iz zatvora. Teško ide, gotovo se vuče, jer je u zatvoru sav isprebijan. Lice mu sve pomodrilo, a jedna ruka kao u gipsu. Slomljena je. Kod kuće nalazi ženu i dijete gladne i bez zaštite. To je bilo veče uoči praznika rada: Prvog maja. Praznik je došao. Svanulo je i mladi radnik iako skrhan bolešću sa zanosom drži govor o slavlju, o Prvom maju, o radnicima, o svijetloj budućnosti. I umire, ozaren svjetlom jutarnjeg prvomajskog sunca. Ostaje žena i nesrećno dijete.

– Eto, takav nam je uvijek Prvi maj pod izrabljivačima. Ali ćemo mi pobijediti. Osvetićemo tvog oca i sve kao i on… završila je nesrećna žena, čvrsto stiskajući u materinski zagrljaj malo dijete uvjerena da će doći uskoro dan oslobođenja i da će i ona dati prilog tom oslobođenju radnčke klase i radnog naroda. I dok se zavjesa polako spuštala, ona je stajala krepko nasred pozornice s rukom stisnutom i podignutom u vazduh.

Salom se razlijegao dug, frenetičan pljesak. Amateri su nagrađeni za njihov trud, nagrađen je i pisac za scenski slabo, ali idejno snažno postavljeni problem, a Društvo je pokazalo tendenciju svog djelovanja. I u tom trenutku izgledao je da je sve bilo u redu…

Probijen je led. Prvo istupanje na sceni bilo je uspješno. Bar što se tiče onoga što je predstavljao komad, koju misao je zastupao…

(iz sjećanja jednog učesnika)

Zahvaljujemo CIDOM-u na ustupljenom materijalu.

Na Partizanskom spomen-groblju su spomen-ploče nekoliko članova “Abraševića”:

* Konstantin Kaličin je naveden u boračkoj sekciji knjige “Spomenica Mostara 1941-1945.” ali nije potvrđeno da je imao spomen-ploču na Partizanskom. Fotografije spomen-ploča: S. Demirović (2018.)

Spomen-ploča na zgradi “Abraševića”. Izvor: spomenicinob.info

Fotografija na naslovnici: RKUD “Abrašević” 1938. godine.

PRILOG:

abrašević