Lito, tajenta i bućarda – Kako su Korčulani gradili Partizansko spomen-groblje, sjećanja jednog klesara

Slijedeći Bogdanove zapise o korčulanskim klesarima koji su učestvovali u izgradnji Partizanskog spomen-groblja početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, partizansko.info se upustilo u potragu za nekim od njih.

Zamolili smo – a koga drugog – Roka Markovinu, poznatog mostarskog Korčulanina ili korčulanskog Mostarca, da potraži kamenoresce iz svog rodnog kraja, što je on brže-bolje i učinio. I ne samo da je pronašao dva preostala klesara u Lumbardi  –  nego je za partizansko.info zabilježio razgovor koji je vodila jedna mala delegacija posjetilaca sa jednim od njih, Antom Mušićem “Tucijem”, a uz Antinu pomoć sastavio je i puni spisak korčulanskih majstora koji su gradili Partizansko!

Povezani tekstovi:

Korčulanski klesar Ante Mušić Tuci, intervju. Zabilježio: Roko Markovina.

Iz prijatnog razgovora sa šjor Antom i njegovom suprugom Nedom, posjetioci saznaju niz zanimljivih podataka – o posebnim nadimcima korčulanskih klesara, boci vina koju su svaki dan dobijali od Mostaraca, da je arhitekt Bogdan bio “narodni čovik”, te koliko dugo se klesala jedna spomen-ploča.  Usput učimo i jednu klesarsku poslovicu i čudnovate korčulanske nazive za alatke – muzikalne poput klesarskog “koncerta” iz Boganovih sjećanja. Neka od tih sjećanja zapravo dijeli i Tuci, koji je u vrijeme izgradnje bio tek svršeni klesar danas nestale korčulanske škole klesanja.

Spisak klesara sa Korčule, radnika preduzeća “Klesar”, koji su radili na izgradnji Partizanskog spomen-groblja. Izvor: Ante Mušić Tuci, zabilježio: Roko Markovina.

Takođe – Zidari iz Posušja, članak o drugoj skupini graditelja Partizanskog spomen-groblja.

Više podataka o tradiciji kamenarstva i kamenoklesarstva na Korčuli i korčulanskim klesarima:

Izvor: Marinko Gjivoje, “Otok Korčula“, II izdanje, Zagreb, 1969.

Fotografija na vrhu: uslikano prilikom gradnje Partizanskog spomen-groblja prve polovine šezdesetih godina XX vijeka. Prepoznajete li klesare ili zidare sa fotografije, ili čak vjernog četvoronogog pratioca? Pišite nam.