Iz stare štampe: Šantićeve večeri poezije na Partizanskom (1981.)

13. Šantićeve večeri poezije 1981. godine dijelom su održane na Partizanskom spomen-groblju, u manifestaciji koja je, “po programskoj koncepciji i širini… nadmašila je sve dosadašnje”.

“Mostar već danima živi u znaku 13. “Šantićevih večeri poezije”, pisalo je u jednom članku, “ove godine počinju 25. juna pred velelepnim Partizanskim spomenikom…”

Predsjednik Organizacionog odbora “Šantićevih večeri poezije” Alija Kebo, rekao je za intervju: “Po programskoj koncepciji i širini, ovogodišnja manifestacija će nadmašiti sve dosadašnje. Po prvi put, one će biti otvorene pred Partizanskim spomenikom a 40, odnosno 88 upaljenih baklji, biće znak da će kompletan program imati obilježje 40 godina revolucije i ljubav i poštovanje prema liku druga Tita. U takvom ambijentu ovaj veliki poetski miting za građane Mostara i Hercegovine predstavljaće, u stvari, veliki živi spomenik mrtvima.”

Iz programa 13. Šantićevih večeri poezije saznajemo da je 25. juna “na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru održan “Poetski miting stihova slobodi, revoluciji i drugu Titu”. Prisutnima se obratio i Večeri otvorio Todo Kurtović, član Predsjedništva Savezne konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda”, te da su “zatim nastupili pjesnici iz cijele Jugoslavije”, i da je stihove čitao Gojko Šantić.

Više detalja nalazimo u članku “Borbe” – nastupili su hor Muzičke škole iz Lištice i “Mostarske kiše”, te da prisustvovali “naši najpoznatiji pjesnici Desanka Maksimović, Blaže Konesi, Jure Franičević – Pločar, Enver Đerčeku, Slobodan Marković, Vladimir Čerkez i drugi”.

Izvor: “Borba“, 22.6.1981.

PRILOZI:

Program 13. Šantićevih večeri:

Izvor: Salko Šarić, Šantićeve večeri poezije, Muzej Hercegovine, Mostar 2010.

Članak:

Izvor: “Borba“, 27.6.1981.