“Našom pjesmom zemlja jača”, pjesme “Mostarskih kiša” – tekst i note (1979.)

Zbirka 15 kompozicija ansambla Mostarske kiše iz 1979. godine, uključujući i poznatu “Mostarsku majku” (danas često nazivanu “Mostarska mati”). Autor teksta: Mišo Marić, muzika: Josip Sliško, izdanje “Svjetlost”, Sarajevo.

Sadržaj:

ONI SU SAMO U PJESMI PALI

KUJEMO SUNCA VELIKA

  • Mi idemo, ljubav ide
  • Radnička
  • Prava pjesma
  • Smotra mladosti

JEZIKOM SE ZEMLJA ZAVOLI

REPUBLIKA – TO JE TITO

GALERIJA:

U prilogu: cijela knjiga; poslušaj odabrane pjesme “Mostarskih kiša”.

Autori:

Mišo Marić, pjesnik, autor, umjetnički rukovodilac, tek”Kiša”, rođen 1939. u Bosanskom Petrovcu, sa mostarskom adresom od 1961. do 1992, a od 1992. sa engleskom u Exeteru. Plodotvoran pisac i pjesnik s mnogim objavljenim knjigama, neizostavan u brojnim antologijama, udžbenicima i monografijama. Njegove pjesme su prevedene na više jezika, mnoge su postale hitovi poznatih muzičara. Idejni začetnik i umjetnički rukovodilac poznatnog ansambla “Mostarske kiše” od 1973. do 1992. godine. Za svoj rad dobio je brojne nagrade.

Josip Sliško, naučnik, kompozitor

diplomirao fiziku u Sarajevu 1971. godine, radio kao profesor u Gimnaziji u Stocu istovremeno komponujući muziku “u samoći podstanarske sobe uz gitaru”, a od 1973. godine na Elektro-mašinskom školskom centru u Mostaru. Više godina je bio angažovan kao kompozitor “Mostarskih kiša”. Pored Kiša, komponovao je pop i zabavne pjesme. Njegove romantične balade su bile veoma popularne sedamdesetih, a pop-pjesma “Ja nemam mira” u interpretaciji Ismete Krvavac pobijedila je na festivalu Vaš šlager sezone 1980. godine. Od 1991. živi i radi u Meksiku kao profesor i istraživač u polju učenja i nastave fizike. Objavio je niz radova i udžbenika iz fizike, te je član naučne dijaspore BiH.